Nové dluhopisy (červenec 2024)

Po velmi plodném červnu, kdy si dluhopisový prospekt nechalo schválit 12 firem, přišel na řadu červenec s prospekty od pěti firem. Jedná se o skupinu „starých známých“, jelikož všechny mají na dluhopisovém trhu delší historii.

 

ŠAInvestment s.r.o.

Tato skupina podnikatele Petra Štěpánka je na českém dluhopisovém trhu mezi všemi těmi realitními developery, firmami z energetického sektoru nebo všelijakými start-upy tak trochu raritou, jelikož se jedná o menšího, ale zavedeného prodejce automobilů. Dluhopisy vydává účelová firma ŠtěpánekAuto Investment, která všechny vybrané peníze půjčuje dále do skupiny. Aktuálně se financuje dvěma dluhopisovými programy: jeden pochází z roku 2020 (a je na 200 milionů) a druhý z roku 2022. Ten byl původně na půl miliardy a firma ho aktualizovala loni i letos. V letošním roce zároveň rozhodla o změně jeho podmínek, konkrétně o navýšení jeho maximálního objemu právě z původní půl miliardy na 850 milionů korun a o prodloužení jeho doby trvání ze 6 na 10 let.

Jen škoda, že změna podmínek nezahrnovala i zakomponování nějakého zajištění, ručení nebo alespoň kovenantů. Nulové ošetření rizik u dluhopisů této skupiny je totiž něco, co jí vytýkáme dlouhodobě. Na nový prospekt vyšly již tři emise, do kterých lze investovat od 50 tisíc korun. Dluhopisoví investoři by ale měli zpozornět. Skupina se dluhopisy financuje pravidelně od roku 2020 již pátý rok v řadě. Za tu dobu naraisovala skoro 368 milionů korun a teprve nyní jí započaly roky splácení.

  ISIN Datum emise Výnos (p.a.) Objem Datum splatnosti
1. CZ0003563819 1. 8. 2024 9,1 % 20 mil. Kč (možnost navýšení na 60 mil. Kč) 1. 8. 2026
2. CZ0003563827 1. 8. 2024 9,5 % 20 mil. Kč (možnost navýšení na 60 mil. Kč) 1. 8. 2027
3. CZ0003563835 1. 8. 2024 9,9 % 20 mil. Kč (možnost navýšení na 60 mil. Kč) 1. 8. 2029

 

 

ČNSF SICAV

Tento developerský fond, který je určený kvalifikovaným investorům, založil v roce 2017 dnes šestatřicetiletý Daniel Římal. Ten začal podnikat už v osmnácti letech a do realitního byznysu se vrhl dva roky před založením fondu, když začal v roce 2015 skupovat první pozemky v okolí Prahy. Dnes jeho fond, který se zaměřuje na rodinné a bytové domy a cílí na roční zhodnocení 7-8 % ročně, vlastní nad deset projektů v Olomouci, Praze, Liberci a Středočeském kraji. Na konci loňského roku spravoval aktiva v účetní hodnotě cca 1,5 mld. korun.

První dluhopisový program vyšel fondu ČSNF na jaře 2022 a byl na 1 mld. korun. Celkem na něj firma vydala dluhopisy za 400 milionů korun, z čehož upsala 244 milionů. Dluhopisový program byl ukončen zkraje loňského roku a v březnu téhož roku přišel druhý program opět na 1 miliardu korun. A na něj si letos v červenci nechala schválit nový prospekt, který je ale zatím bez emise. Dluhopisy programu jsou nezajištěné, obsahují ale celou řadu kovenantů včetně omezení zadluženosti na úroveň 70 % LTV.

 

 

Českomoravská Projektová

Skupina ČMN, kterou v roce 2016 založili pánové Radek Stacha a Josef Eim, patří s dluhopisovými závazky ve výši skoro 6 a půl miliardy korun už k opravdu velkým hráčům na českém dluhopisovém trhu. Jedná se o skupinu, která vlastní administrativní budovy na mnoha pražských, často i poměrně lukrativních adresách. Většinu z nich vlastní přes lichtenštejnský fond CORE. Plánuje ale poměrně rozsáhlou expanzi, a to jak mimo kancelářský sektor, tak i mimo Česko.

V červnu 2024 přišla s novým dluhopisovým prospektem na 2 mld. korun. Nový prospekt vydává opět nově založená firma, Českomoravská Projektová VII, která vznikla letos v dubnu. ČMN toto emitování prospektů na nově založené společnosti praktikuje dlouhodobě, naštěstí ale všechny nesou ručení mateřské ČMN. To je ale také jediné zajištění, které tyto dluhopisy ponesou. Emisím ČMN dlouhodobě chybí zástavy nebo nějaké kovenanty. Letos má splatné dluhopisy za 200 milionů korun, napřesrok za skoro 900 milionů.

Nový prospekt jsme již v červenci analyzovali.

 

 

CEE REAL ESTATE

CEE Real Estate je menší česká společnost, která investuje do nemovitostí a developmentu. Majetkově je propojená se skupinou CFG, dalším dluhopisovým emitentem, jehož dluhopisy jsme analyzovali docela nedávno. Obě tyto entity vlastní pánové Petr Cimala a Andrej Štaňko. Mimo jiné také vlastníci Dluhopisomatu.

Samotné CEE RE jsme se věnovali naposledy před rokem a její dluhopisy úplně slavně nedopadly. V té době vlastnila celkem 22 nemovitostí různě po republice, z nichž 21 dlouhodobě pronajímala. Nový prospekt, který si nechala schválit v červenci, vychází na dluhopisový program z loňského roku. Jedná se v pořadí o již čtvrtý dluhopisový program této firmy. Kovenanty zde chybí, společné emisní podmínky ale uvádějí, že by emise mohly být zajištěny nemovitostmi. To je změna od prospektu z minulého roku, kde nic takového nestojí. Na letošní červencový prospekt ale zatím žádná emise nevyšla, na finální podmínky si tak budeme muset počkat. Uvidíme, co přinese analýza.

 

 

GEEN Development

Není to tak dlouho, co jsme na tohoto developera solárních elektráren publikovali analýzu. Bylo to letos v březnu, poté co vydal svůj další prospekt na program z roku 2021. GEEN, který založil Aleš Mokrý v roce 2009, vlastní portfolio solárních elektráren o celkovém výkonu 33 megawattů. Dluhopisy se financuje už od roku 2014 a dnes má tři aktivní dluhopisové programy s nesplacenými dluhopisy přes 2 miliardy korun. Jde tedy o poměrně významného emitenta.

Nové peníze se budou této společnosti hodit, jen v letošním roce totiž na jistinách splácí skoro 1200 milionů korun. A další stovky milionů v letech následujících. Dluhopisové programy této skupiny, se kterými cílí i na retail, nenesou přitom dlouhodobě žádné zajištění ani kovenanty. Výjimkou není ani červencový prospekt, který je zatím bez emise. Celou březnovou analýzu si můžete přečíst zde.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *