PREMIUMAnalýza dluhopisů: RESTYN Development

Přinášíme vám novou analýzu na dluhopisového emitenta RESTYN Development. Najdete v ní podrobné informace o struktuře skupiny a její ekonomice, developerských projektech, vztazích, detail dluhopisů a závěrem i naše celkové hodnocení.

Náš dnešní emitent dluhopisů s názvem RESTYN Development je menší developerská společnost z Brna, která aktuálně pracuje na 7 developerských projektech. Firmu založil dnes dvaačtyřicetiletý podnikatel Roman Mátl v roce 2018 pod názvem VSPOMM. Mátl v oboru údajně podniká už od roku 2004 a za tu dobu byl angažován v desítkách a desítkách firem. Firmu RESTYN Development vlastní Mátl jako jediný akcionář. Tato společnost dnes pracuje na několika rozsahem spíše menších projektech v různých stádiích rozpracovanosti, které vlastní konkrétní projektové společnosti.

Největším projektem a vlajkovou lodí má být nový nemovitostní komplex City Apart v centru Brna. Ten dnes tvoří dva pozemky. Na jednom stojí starší hotel s 52 byty, které firma v současnosti pronajímá k dlouhodobému bydlení za celkem 860 tisíc korun měsíčně. Na druhé parcele o rozloze 1131 m² nacházející se ve vnitrobloku je kryté parkování pro 34 vozů, jež je rovněž pronajímáno. V následujících 5-8 letech plánuje firma zahájit velkou rekonstrukci hlavní budovy a parkoviště proměnit v novou budovu s 33 byty. Druhý projekt nese název P15, který zahrnuje development novostavby o 17 bytech opět v Brně. Dalších pět projektů zahrnuje přestavbu individuálních, rozsahem menších nemovitostí.

 

Chcete znát veškeré detaily o této firmě? Vyzkoušejte prémiový obsah.

 

Pokud jde o podnikání samotné RESTYN Development, ta měla na konci roku 2022 bilanční sumu 192 milionů korun. Podíly v dcerách byly oceněny na 134 milionů a dalších 16 milionů byly neúročené pohledávky za dcerami a úročené pohledávky za majitelem. Další větší položkou byly nedokončené nemovitosti za 37 milionů. Dalo by se tak říct, že RESTYN Development vystupuje spíše jako holdingová společnost, která toho sama moc nevlastní a všechen reálný majetek je vázán v dcerách.

Některé dceřiné společnosti, které v současnosti RESTYN Development vlastní, patřily dříve fondu kvalifikovaných investorů RM OPF, který spravuje investiční společnost DELTA. Mátl byl 100% majitelem této investiční společnosti od října 2019 do ledna 2022 skrze společnost NETAX Invest. Ve stejném období působil také na pozici místopředsedy představenstva. Např. ve výročních zprávách RM OPF z let 2019 a 2020 se Mátl uvádí jako jeden z věřitelů fondu.

 

Chcete znát veškeré detaily o této firmě? Vyzkoušejte prémiový obsah.

 

Dokončené projekty:

Společnost na svých webovkách uvádí 11 let zkušeností ve výstavbě nemovitostí a jejich následném pronájmu či prodeji.

 

 

Chcete znát veškeré detaily o této firmě? Vyzkoušejte prémiový obsah.

 

 

Dluhopisy:

Prospekt si firma RESTYN Development nechala v dubnu schválit na dluhopisový program do výše 440 milionů. Program, na který už vyšla první emise, neobsahuje žádné nadstandardní závazky (kovenanty, záruky, ručení). Emise je na 60 milionů a nabízí osmileté dluhopisy (splatnost 2032) za 8 % ročně. Zahrnuje 60 dluhopisů za cenu 1 milion korun za kus, což je také částka minimální investice. Drobní investoři si tyto bondy tedy nekoupí.

 

Chcete znát veškeré detaily o této firmě? Vyzkoušejte prémiový obsah.

 

 

 

Závěr:

Cena peněz na trhu pomalu klesá, realitní trh se vzpamatovává a ten hypoteční ožívá. Rýsuje se tedy nová příležitost, jak snadněji vydělat na nových developerských projektech, čímž zase ožívá i dluhopisový trh.

 

Chcete znát veškeré detaily o této firmě? Vyzkoušejte prémiový obsah.