PREMIUMAnalýza: r2p invest SICAV

Přinášíme vám exkluzivní analýzu dluhopisů investičního fondu r2p invest SICAV. Naleznete v ní informace o fungování společnosti, konstrukci a kvalitě jejích dluhopisů, pohled na finanční výkazy a naše celkové hodnocení.

Společnost r2p invest SICAV je fondem kvalifikovaných investorů, který se řadí mezi fondy pohledávkové. Vznikl v roce 2018 jako po půjčkách zajištěných směnkou další forma financování aktivit společnosti Snapcore (dnešní SNP invest), která se věnuje té samé činnosti od roku 2015. Za těmito entitami stojí zkušená jména jako Viktor Dokučajev, Petr Žáček a Luboš Žovinec (v současnosti jediný vlastník zakladatelských akcií fondu). Fond r2p invest spravuje investiční společnost Avant, která investorům nabízí výkonnostní, prioritní i dividendové akcie.

V rámci své investiční strategie se fond zaměřuje na skupování pohledávek. Většinou se jedná o problémové pohledávky odkoupené s příslušným diskontem, které nakupuje po celém světě. Nejvíce ale investice směřují do jihovýchodní Asie, kde jsou výrazně vyšší zisky než v Evropě, kde je trh přesycen kupujícími. Pohledávková portfolia jsou nakupována od bank, přes fintechy až po poskytovatele satelitního připojení. Jedná se hlavně nezajištěné retailové pohledávky po splatnosti, tedy obvykle nesplácené bankovní a nebankovní půjčky, a to v průměrné hodnotě kolem 330 eur. Dosavadní průměrná kupní cena těchto portfolií je kolem 2 % z nominální hodnoty dluhu. Nakoupené pohledávky jsou následně vymáhány příslušnými dceřinými společnostmi fondu.

 

Geografické působení fondu dle výše tržeb za 2023:

 

Fond do pohledávek investuje přímo i nepřímo. Nepřímo především skrz společnosti, jež buďto provozují call centra k vymáhání pohledávek, nebo přímo nakupují pohledávková portfolia, která jsou následně vymáhána. Dceřiné společnosti se zaměřují jak na nákup portfolií pohledávek a následný výnos z nich, tak také na spravování pohledávek pro jiné subjekty na mandátním principu a na poskytování nebankovních půjček.

 

Chcete znát veškeré detaily o této firmě? Vyzkoušejte prémiový obsah.