Bondshow: Creditas Real Estate

Společnost Creditas Real Estate B.V. vznikla v červnu 2020 a v plánu má investice do nájemního bydlení formou akvizic již realizovaných rezidenčních a administrativních budov. Během následujících let chce vybudovat široké portfolio nájemních bytů a zařadit se mezi přední poskytovatele nájemního bydlení v České republice. Zařadí se tak po bok Spořitelny nebo společnosti Czech Home Capital.

Je součástí celé investiční skupiny CREDITAS, která se zaměřuje na investice v oblasti finančních služeb, realit, energetiky nebo zdravotnictví. Zakladatelem a majoritním akcionářem skupiny CREDITAS je Pavel Hubáček. Kromě Creditas Real Estate tvoří skupinu banka CREDITAS a. s. a investiční skupina UNICAPITAL. Ta sama je obrovským emitentem dluhopisů, kdy v minulosti úspěšně upsala na trhu dluhopisy za několik miliard korun.

V roce 2020 byla založena společnost CREDITAS B.V., která celý holding zastřešuje. Oficiální sídlo má v Nizozemsku. Skupinu aktuálně tvoří více než 100 společností.

Organizační struktura:

Portfolio skupiny CREDITAS:


Zdroj: www.creditasgroup.cz

V oblasti realit skupina dlouhodobě investuje do administrativních budovy, skladových a průmyslových areálů a obchodních center. Dále realizuje vlastní developerské projekty, především rezidenční nemovitosti. Investuje do pozemků, které mají potenciál pro budoucí výstavbu.

Kromě nově vzniklé Creditas Real Estate B.V., jejíž specializací jsou projekty nájemních bytů, se investicemi do nemovitostí zabývá také další dceřiná firma V INVEST CZ, která na trhu působí již 30 let. Developerskou činností se zabývá od A do Z: od akvizic developerských pozemků, přes engineering a povolovací řízení až po výstavbu a prodej bytových jednotek. Patří mezi jednoho z největších developerů rezidenčního bydlení v Praze a za svou historii realizovala výstavbu 800 bytových jednotek.

 

Chystané investice emitenta:

LOOX

LOOX je rezidenční projekt na Praze 9 – Prosek. Dům nabídne 85 bytových jednotek a 10 komerčních jednotek o podlahové ploše 6 021 m². Nabídka bytů v dispozicích od 1+kk do 4+kk s rozlohou od 29 m² až po 116 m². Nemovitost bude mít dobré dopravní spojení a nabídne veškerou občanskou vybavenost. Výstavba projektu byla zahájena v září 2020 a její dokončení se plánuje na podzim 2022. Projekt připravuje a z pozice developera řídí CREDITAS V Invest. Creditas Real Estate bude vlastnit vybrané byty, které budou určeny pro nájemní bydlení.

U Milosrdných

Projekt o 30 bytových jednotkách, dvou komerčních jednotkách a rozloze 3 600 m² bude stát na místě současné proluky mezi Anežským klášterem a areálem Nemocnice Na Františku. Realizuje jej společnost V Invest Development s.r.o. a jeho dokončení je plánováno v průběhu roku 2022.[1]

Javor

Javor je šestipatrová administrativní budova v centru Prahy, která se nachází v centru Prahy na Pobřežní ulici naproti hotelu Hilton. Budova má 3 433 m² pronajímatelné plochy a 49 garážových stání. V nemovitosti dlouhé roky sídlila J&T Banka, nyní ji využívají společnosti investiční skupiny CREDITAS.

S9 Florenc

S9 Florenc je administrativní budova v centru Prahy s kancelářskou plochou přes 3 000 m². Nachází se na začátku Sokolovské ulice na Florenci v Praze.

Dluhopisy:

Společnost Creditas Real Estate B.V. vydala v lednu 2022 prospekt na 2 miliardy korun. Nový prospekt je vydáván v rámci prvního dluhopisového programu z loňského roku. Program je zatím bez emise.

Dluhopisy nebudou nijak zajištěné, budou ale obsahovat závazek emitenta, že až do splacení neposkytne půjčku žádné třetí osobě (s výjimkou svých dceřiných firem, což je k dnešnímu dni pouze Creditas Services s.r.o.), ani nezřídí zajištění ke svým budoucím dluhům.

Ekonomika:

Creditas Real Estate B.V. i její dceřiná společnost Creditas Services s.r.o. vznikly v roce 2020 a k současnému dni nemají žádnou historii. Skupina Creditas ale vlastnila k loňskému roku konsolidovaná aktiva v hodnotě 83 miliard korun a byla v zisku 714 milionů korun.

Finanční údaje z rozvahy Creditas Real Estate B.V.:

Hodnoty v tis. Kč 31. 12. 2020 30.06.2021
Aktiva celkem 2 477 1 362
Dlouhodobá aktiva celkem 1 125 1 160
Peněžní prostředky 1 352 202
Krátkodobá aktiva celkem 1 352 202
Závazky celkem 620 78

Finanční údaje z výsledovky Creditas Real Estate B.V.:

Hodnoty v tis. Kč 10. 6. 2020 – 31. 12. 2020 01.01.2021 – 30.06.2021
Provozní VH -650 -12
VH před zdaněním -909 -573

 

Závěr:

Dluhopisy jsou stejně jako další dluhopisové emise ve skupině nezajištěné a bez slušnější ochrany investorů. Je vidět, že se jedná o stále stejný klíč, podle kterého dluhopisy ve skupině vznikají. Jedná se tedy o kvalitativní standard roku 2015. Dnes je kultura dluhopisového trhu jinde a dluhopisy, které dnes připravují investiční banky nebo etablované finanční instituce (J&T, Conseq, WOOD & Company atp.) jsou v otázce ošetření rizik investorů na jiné úrovni. Skupina by se tak u dalších emisí měla zamyslet, zda není čas být na sebe trochu tvrdší.

Vzhledem k vývoji nemovitostního trhu v České republice v uplynulých letech bude trend nájemního bydlení posilovat a přibližovat se situaci v ekonomicky vyspělých zemích, kde je bydlení v nájmu běžné. Tohoto trendu si čím dál víc všímají investoři, včetně dnešní firmy. Třeba tak u nás vznikne další Heimstaden 🙂

Creditas Real Estate B.V. je relativně nová firma bez historie a ekonomiky, je však úzce spjatá s etablovanou developerskou společností V Invest CZ a je součástí silné investiční skupiny. Kvůli ztrátě reputace tak nehrozí bezprostřední riziko jejich nesplacení. K dnešnímu dni nejsou známy finální podmínky dluhopisů, třeba tak horší ošetření rizik firma vyváží zajímavějším výnosem pro investory. O jejím úspěchu na trhu však díky silné distribuční síti i tak nepochybujeme.

 

 

[1] https://www.ziprealty.cz/property/u-milosrdnych/