PREMIUMAnalýza dluhopisů: Šantovka Finance (REDSTONE)

Přinášíme vám exkluzivní analýzu dluhopisů emitenta Šantovka Finance. Naleznete v ní detailní popis a informace o fungování celé skupiny, konstrukci a kvalitě jejích dluhopisů, pohled na finanční výkazy a naše celkové hodnocení.

Společnost Šantovka Finance je součástí „skupiny“ o třech firmách, z nichž jednou je firma vlastnící a provozující olomoucké nákupní centrum Galerie Šantovka. Skupinu nepřímo vlastní Richard Morávek, majitel dalšího dluhopisového emitenta: developerského holdingu REDSTONE. Tato skupina ale majetkově stojí odděleně.

Skupina firem, která toto olomoucké nákupní centrum provozuje, má své hlavní sídlo v Olomouci. Galerie Šantovka, kterou spravuje stejnojmenná projektová společnost, se nachází v centru města poblíž historického jádra Olomouce, obklopena rezidenčními, komerčními a administrativními budovami. Lokalita je navíc blízko hlavních dopravních uzlů, což zajišťuje snadnou dostupnost pro návštěvníky.

 

Chcete znát veškeré detaily o této firmě? Vyzkoušejte prémiový obsah.

 

 

Dluhopisy:

Emitentem nového prospektu, který vyšel v květnu 2024, je firma Šantovka Finance. Prospekt je na jedinou emisi 750 milionů korun, přičemž firma má možnost ji v případě potřeby a velkého zájmu navýšit o dalších 500 milionů až na 1,25 mld korun. Dluhopisy jsou čtyřleté a firma vám za ně dá 8 % ročně. Prodej dluhopisů již běží, přičemž prodávat se budou až do 4. června, a to přes J&T Banku. Ta si za zprostředkování vezme 0,15 % z objemu nabývaných bondů (minimálně 2 tisíce korun). Cenné papíry jsou vydávány v ceně 10 tisíc korun a minimální částka investice není stanovena, takže jsou dluhopisy dostupné i pro ty nejdrobnější střadatele.

 

Bankovní skupina J&T bondy nejen prodává, ale stojí také za jejich designem (aranžérem byla investiční banka J&T IB and Capital Markets). Peníze z emise mají jít na splacení úvěru od J&T Banky (popsaného v ekonomice) nebo na zpětný odkup akcií. Kdo primární úpis nestihne, může dluhopisy eventuálně koupit i později na pražské burze, kam budou za poplatek z kapsy firmy přijaty.

 

ISIN Datum emise Výnos (p.a.) Objem Datum splatnosti
CZ0003562555 26. června 2024 8 % 750 mil. Kč (možnost navýšení na 1,25 mld. Kč) 26. června 2028

 

Dluhopisy jsou zaručeny ručením mateřské společnosti Šantovka Holding, a to až do výše 2,5 mld. korun. Ručení se vztahuje na nesplacenou nominální hodnotu dluhopisů, na přirostlé a nevyplacené úroky a mimořádné výnosy z dluhopisů (pokud na ně dle emisních podmínek vznikne nárok) i na úroky z prodlení nebo jakékoliv jiné sankce vyplývající z nesplacení dluhopisů řádně a včas. Agent pro zajištění je J&T BANKA.

 

Chcete znát veškeré detaily o této firmě? Vyzkoušejte prémiový obsah.

 

 

 

Ekonomika:

Všechny tři společnosti audituje společnost Deloitte.

 

Galerie Šantovka

Tato projektová společnost vlastnící a provozující Galerii Šantovka vznikla v prosinci 2018. Podle finančních výkazů za rok 2023 měla budova a pozemek na kterém stojí souhrnnou účetní hodnotu cca 4,8 mld. korun a celá společnost měla bilanční sumu 5,375 mld. korun. 94 milionů korun byla účetní hodnota dlouhodobého hmotného movitého majetku. Oběžná aktiva ve výši 466 milionů korun činily:

  • dlouhodobé pohledávky (85 milionů)
  • krátkodobé pohledávky (93 milionů)
  • peníze (317 milionů)

 

Chcete znát veškeré detaily o této firmě? Vyzkoušejte prémiový obsah.

 

 

 

Závěr:

Tato analýza je v podstatě analýza úspěšné skupiny REDSTONE (se kterou jsme se na tomto webu setkali již mnohokrát), resp. v tomto případě její oddělené části, kterou představuje OC Galerie Šantovka v Olomouci. Toto 11 let staré obchodní centrum má celkovou pronajímatelnou plochu 48 tisíc m², což z něj dělá největší komerční nemovitost v tomto krajském městě.

 

Chcete znát veškeré detaily o této firmě? Vyzkoušejte prémiový obsah.