Analýza: H2 Global Group

Tento velikostí menší dluhopisový emitent se zabývá vývojem a výrobou nových produktů na bázi vodíku. Tyto produkty mají mít široké využití v mnoha oblastech:

  • zdravotnictví
  • lázeňství
  • veterinářství
  • zemědělství
  • sport

 

Pro výraz „Molekulární vodík“ si dokonce nechala v Česku zřídit ochrannou známku, která platí až do srpna 2025 (číslo přihlášky 524322).

Firmu založil David Maršálek, který se problematikou vodíku v oblasti zdraví zabývá již přibližně 12 let a je jedním ze zakladatelů European Institute for Molecular Hydrogen Therapy, který zaštiťuje konání odborných konferencí o možnostech využití vodíku v oblasti zdraví. Dnes má skupina kromě Česka působit také v některých zemích EU, Asie a USA.

Celá skupina zahrnuje 11 firem: mateřskou společnost jako emitenta, která má dvě dceřiné společnosti a jedna z nich má dalších 8 dcer. Majoritním společníkem je právě Maršálek.

 

Dluhopisy vydává mateřská společnost H2 Global Group, která chce prostředky využít k nákupu duševního vlastnictví, včetně:

  • mezinárodních patentů
  • průmyslových vzorů
  • ochranných známek
  • doménových jmen

 

které poté bude dcerám pronajímat a tvořit tak zisk. Další peníze mají jít na projekt s názvem H2 City, což má být development rehabilitačních zařízení, které zahrnují využití vodíku v kombinaci s virtuální realitou. Kombinaci vodíku s VR má být na terapii ještě účinnější než samotný vodík a skupina tomu tak věří, že si za tímto účelem nechala 1.12.2023 zřídit (konkrétně firmy H2 Medical Technologies a VR LIFE) užitný vzor (číslo přihlášky 2023-40919).

 

Doplňky stravy s molekulárním vodíkem:

 

Mezi další vymoženosti patří i první elektrokolo na vodíkový pohon (tzv. H2 Bike s dojezdem 150 km), které firma představila veřejnosti v únoru 2023:

 

 

Firma spoléhá na poměrně robustní internetový marketing, právě proto, že online prodává i svoje dluhopisy. Komerční prostor si zaplatila na Forbesu, u E15, Hospodářek i bulvárních médií. Dokonce i webové stránky se dají najít alespoň tři, k firmě se tak dá dostat z mnoha zdrojů:

 

 

 

Dluhopisy:

Celá tato skupina měla k listopadu 2023 závazky z dluhopisů ve výši 157 milionů korun s ročními náklady na obsluhu cca 17 milionů korun.

První schválený dluhopisový prospekt vyšel skupině v roce 2021. Vydala jej společnost Molecular HydroGEN Investment Group a bylo to na program na 375 milionů korun. Dluhopisy programu nebyly nijak zajištěné a firma se v prospektu nezavázala k dodržování žádných kovenantů.

Na program vyšly dvě emise, které jsou obě splatné v tomto roce. Celkem se jedná o 200 milionů, firma ale skutečně uspala jen 63 milionů. Výnos z emisí byl prý použit na financování zahraniční expanze a vývoj nových produktů.

 

Další firmy ze skupiny pak vydaly v minulosti také čtyři podlimitní emise, které se upsaly v celé výši:

 

Přehled všech vydaných dluhopisů a jejich úpis (listopad 2023):

 

 

Nový prospekt:

Nový prospekt připravený advokátní kanceláří KLB Legal vydává mateřská společnost H2 Global Group. Je na dluhopisový program na půl miliardy korun, zatím bez emise. Skupina ale na webovkách uvádí, že investice je od 50 tisíc korun a na 3-4 roky, může to tak platit na budoucí emise tohoto programu.

 

Co se týče ochrany věřitelů, ani zde nenajdete kovenanty nebo zajištění.

Firma na webovkách zároveň umožňuje získat:

  • k jednorázové investici ve výši alespoň 250 tisíc korun bonus k základnímu úroku +1 %ročně
  • k jednorázové investici ve výši alespoň 500 tisíc korun bonus k základnímu úroku +2 %ročně
  • k jednorázové investici ve výši alespoň 1 milion korun bonus k základnímu úroku +3 %ročně

 

Dluhopisy na nový program ještě nejsou venku, ale vzhledem k úroku na podlimitních emisích mohou nést úrok až 15 %. Firma je prodává online, s tím že po nákupu přijde investorovi do 30 dní na adresu dluhopis vystavený na jeho jméno.

 

 

 

Ekonomika:

Skupina na webových stránkách prezentuje 13 let zkušeností s působením na trhu a 16 tisíc zákazníků v osmi zemích světa. Nejedná se ale o počet stálých zákazníků, jde o zákazníky z poměrně nákladné marketingové akce, během které jim byl nabízen výrobek H2 Dent Care za cenu dopravy.

Ze svých produktů má firma tržby hlavně z prodeje vodíkových generátorů, doplňků stravy a z projektů VR. Tržby skupina eviduje zejména skrze svoji distribuční společnost H2W:

  • 40 % z výroby generátorů a servisních služby spojených s generátory (H2 Medical Technologie)
  • 35 % pochází z produkce doplňků stravy (H2 Pharm)
  • 10 % projekty virtuální reality (H2 CITY)
  • 5 % projekty hydroponie (H2 Farming Technologie)
  • 10 % ostatní činnosti

 

 

Výkazy firem jsou sice různě staré, některé ke konci 2022 nebo 2023 a jiné z května 2024. Tak jako tak, jejich součet vypadá takto:

  • bilanční suma: 143,6 milionů
  • VK: -103,4 milionů
  • Tržby: 41,6 milionů (část z toho vnitroskupinové tržby)
  • VH: -40 milionů

 

Auditorem výkazů je Ing. Michal Groborz, který má z minulosti posudek od kárné komise, že nepostupoval v souladu s předpisy.

 

Emitent: H2 Global Group s.r.o.:

Emitent měl na konci 2022 bilanční sumu 107 tisíc korun, ZK 100 tisíc a vlastní kapitál 67 tisíc. Tržby 0 a ztráta -31 tisíc korun.

 

H2W

Tato společnost vznikla v roce 2017. V květnu 2024 měla bilanční sumu 36 milionů, vlastní kapitál -74 milionů, tržby za 2023 ve výši 31 milionů a ztrátu -16,5 milionů.

 

MHIG (Molecular HydroGEN Investment Group)

Tato společnost vznikla v srpnu 2020 a byla to právě ona, která vydávala první dluhopisový prospekt v roce 2021. Ke květnu 2024 měla bilanční sumu 56 milionů, dluhy 57 milionů a vlastní kapitál celkem -990 tisíc korun. V loňském roce dosáhla na tržby 400 tisíc korun a prodělala –2 miliony.

 

Dcery MHIG:

H2 Pharm

Tato firma vznikla v říjnu 2020 a ke květnu 2024 měla bilanční sumu 21,5 milionů, vlastní kapitál -1,4 miliony, tržby za 2023 ve výši 5,9 milionů korun a ztrátu -1,4 milionů.

 

H2 Medical Technologies s.r.o.

Tato firma vznikla v červenci 2021 a ke květnu 2024 měla bilanční sumu 6,2 milionů korun a vlastní kapitál -24,4 milionů. Tržby za 2023 ve výši 3,6 milionů a ztráta -18,3 miliony.

 

H2 City

Tato firma vznikla v průběhu 2022 a na konci roku 2023 měla bilanční sumu 23,4 milionů korun a vlastní kapitál -2,6 milionů. V daném roce neměla žádné tržby a ztrátu -2,7 milionů.

 

H2 Times

Tato firma vznikla v roce 2022 a na jeho konci měla bilanční sumu 238 tisíc korun a vlastní kapitál 171 tisíc. V daném roce měla tržby 140 tisíc korun a vydělala 71 tisíc korun.

 

H2 Farming Technologies

Tato firma vznikla v roce 2022 a na jeho konci měla pouze 100 tisíc korun v základním kapitálu a nic jiného.

 

H2 Energy Technologies

Tato firma vznikla 10. března 2023 a nemá venku žádné výkazy.

 

H2 Mobility Technologies

Tato firma vznikla 10. března 2023 a nemá venku žádné výkazy.

 

 

 

Závěr:

Majitel této skupiny se vodíku prý věnuje více než deset let, na své produkty má zřízené ochranné známky a know how jeho skupiny na výrobu a využití molekulárního vodíku v oblasti biomedicíny bylo navíc k loňskému listopadu znalecky oceněno na 309 milionů korun. Vzhledem k níže uvedené kalkulaci volného peněžního toku, na kterém se ocenění zakládá, je ale podle nás kulantně řečeno příliš optimistické:

Celá skupina o 11 mladých firmách měla z posledních zveřejněných výkazů (roky 2022/2023) celkové ztráty ve výši -42 milionů, které byly svou výší srovnatelné s celkovou výši tržeb (z nichž část je navíc vnitroskupinová) a skupina měla také záporný vlastní kapitál přes 100 milionů korun. Tržby jí sice rostou (+101 % za rok 2022 vs 2021), bude ale záležet na tom, zdali se jí je podaří navyšovat i nadále, jak rychle a jak moc. I investor mající velkou důvěru v potenciál vodíku musí uznat, že vzhledem ke stavu ekonomiky se skupina bude pravděpodobně muset ještě nějakou dobu spoléhat na získávání nového kapitálu a tím splácet své závazky. Snad se jí to bude dařit, letos musí splatit jistiny za 63 milionů, což byla více než třetina její poslední známé celkové bilanční sumy.

Co je ale podstatné je to, že se stále jedná o start-up, který v současnosti investorům dokáže nabídnout maximálně hezký příběh a hezký marketing. I díky němu se skupině daří na internetu dobře prodávat dluhopisy, které navíc nabízejí „krásný“ výnos 12-15 % podle velikosti investice, a to na několik let. Jsou to ale právě dluhopisy, které by tento riskantní nevydělávající byznys financovat neměly. Start-upy se typicky spoléhají na venture kapitál, andělské investory, crowdfunding a tak dále. Dluhopisy jsou konstruovány jako nástroj s předvídatelným výnosem, který by měl z logiky věci financovat byznys s předvídatelným cash flow. Zde to k tomu má daleko a dluhopisy v tomto případě ani nenabízí žádná zajištění rizik. Jedná se tak o velmi rizikovou hru.