Sincom už čtvrt roku nevyplácí peníze, věřitelé v problémech

Na tento spletenec firem jsme psali článek v srpnu loňského roku, kde jsme před jejich dluhopisy důrazně varovali. V posledních měsících přichází zprávy, že tyto firmy již nějakou dobu nevyplácí ani kupóny, ani jistiny.

Firmy spolu fakticky netvoří žádnou skupinu, mají pouze společného koncového majitele – Lenku Macurovou. Naprostá většina z jejích společností neměla zveřejněné žádné hospodářské výsledky, přestože sekaly jednu podlimitní emisi za druhou. Sincom Capital si jako jediná nechala schválit i prospekt na dluhopisový program, a to rovnou na dvě a půl miliardy. Do světa naštěstí pustila jen jednu emisi „jen“ na 150 milionů korun. Za ní slíbila 7,25 % na deset let, samozřejmě bez jakékoliv formy ochrany svých věřitelů v podobě záruk, ručení aj.

Kolik peněz celkem firma utopila nebo kde skončily je záhadou. Samotná SINCOM Capital vydala kromě prospektované emise ještě minimálně desítku emisí podlimitních, které jsou do 1 milionu eur, tedy nějakých čtvrt miliardy korun. Kolik upsala se dá jen hádat. Zbytek firem vydával další podlimitní emise, kolik jich ale bylo je také záhada. Celkem to mohou být stovky milionů za celou skupinu, přičemž věřitelů budou rovněž stovky, protože skupina se svými bondy mířila na ty nejdrobnější střadatele: bondy nabízela od 1000 eur. V loňském roce využívala pro prodej bondů vlastní distribuci, kterou byla doména dluhopisy.net. Tento web provozovala společnost Investiční centrum dluhopisů, dcera společnosti ATS Company, jednoho z emitentů. Doména dnes již neexistuje.

dluhopisy.net:

Firmy ještě loni v půlce roku nevěděly, co přesně budou s penězi dělat. Poté se objevily informace o realitních projektech v Praze a na Severní Moravě, aby nakonec peníze měly jít na nákup apartmánů v Dubaji. V prodlení se splacením má být několik firem této skupiny. Tyto firmy od letošního srpna žalují první věřitelé, kteří se začínají sdružovat pod právními kancelářemi. Někteří z nich už na firmu podali trestní oznámení. Pár investorů se s nesplácením ozvalo i Dluhopisáři.

Celá skupina těchto podivných firem na nás nepůsobila dobře už při pohledu na jejich webové stránky, které prezentují dluhopisy více než fundament. Je to jako kdybyste si stoupli před investory z pořadu Den D, 30 vteřin strávili prezentací investice a pak jim dalších 10 minut nabízeli způsoby, jak vám mohou půjčit své peníze. Netransparentní vystupování skupiny vyvolává otázky, jestli se za jejími dveřmi vůbec nějaké skutečné investování odehrávalo.