Přehled nových dluhopisů – září 2023

V září se na trhu představilo šest nových emitentů včetně pár zajímavých nováčků. Dohromady vyšly prospekty na 6,5 mld. korun a dluhopisy o objemu 3,3 mld. korun a 6 milionů EUR.

 

QSC finance

QSC Finance je jedna ze skupiny firem, které chtějí podnikat v poskytování služeb spojených se servisem osobních automobilů. Klíčovou firmou v této skupině je Quick Stop Car. Tato firma vznikla v roce 2017 a v Česku v současnosti formou franšízingu provozuje 11 autoservisů pro osobní automobily. Vznikla v roce 2017 a takto podnikat začala předloni. Franšízuje značku svého autoservisu a potřebné know-how a vydělávat má hlavně na poplatcích. v roce 2021 měla nulové tržby a byla ve ztrátě a za loňský rok utržila prvních 1,2 milionu korun při ztrátě skoro 3 miliony.

Nyní plánuje vybudovat po republice síť 400 takových provozoven na franšízing. K uskutečnění těchto cílů vydala prospekt na dluhopisový program o objemu 300 milionů korun, na který vyšly dvě emise, každá o objemu 30 milionů: pětiletá za 11% výnos p.a. a tříletá za 13 % p.a.. Obě při ceně 50 tisíc korun za dluhopis. Dluhopisy nesou ručení mateřské firmy. Výtěžek emise by měl jít především na investice do budování provozoven a jejich následný provoz. Dále investice do hledání franšízantů a marketingu. Dodatečně i na refinancování dluhů nebo financování výdajů na případnou expanzi na trhy Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Kompletní analýzu této firmy naleznete zde.

 

JTSEC CZ Financing 1

Prospekt na jeden a půl miliardy korun vydala také nově založená firma JTSEC CZ Financing 1 ze skupiny J&T Private Equity Group, nebankovní odnože holdingu J&T. Na prospekt vyšla emise nabízející pětileté dluhopisy s ročním výnosem 8,25 %. Prospekt obsahuje kovenanty i ručení mateřské společnosti J&T SECURITIES MANAGEMENT, která vlastní podíly v různých společnostech a fondech. Skrz ně vlastní třeba 44% podíl v Křetínského EPH nebo akcie ČEZ za 66 milionů korun. Na konci 2022 měla tato firma majetek v hodnotě 436 milionů euro (asi 10 mld. korun) a za minulý rok vydělala 10 milionů korun.

Kompletní analýzu této firmy naleznete zde.

 

REDSTONE INVEST

V září se na trhu objevila také česká developerská skupina REDSTONE podnikatele Richarda Morávka, která přišla s pátým dluhopisovým programem na 2 miliardy korun. Dluhopisy ve skupině vydává účelová firma REDSTONE INVEST, která na prospekt zatím vydala čtyři emise v celkovém objemu 260 milionů korun. Jeden dluhopis stojí 100 tisíc korun. Peníze mají financovat developerské projekty, konkrétní plány ale zmíněny nebyly. Za bondy ručí mateřská společnost a bondy chrání i různé kovenanty včetně omezení míry zadlužení.

Na konci minulého roku činila hodnota majetku skupiny REDSTONE celkem 5,2 mld. korun, z toho 4,2 mld. byly nemovitostní projekty. Za loňský rok vykázala zisk 273 milionů korun hlavně díky účetnímu přecenění majetku. Developer vlastní projekty hlavně v Praze, Olomouci a Pardubicích. Mezi ty nejvýznamnější patří největší nákupní a zábavní komplex Galerie Šantovka nebo kancelářský komplex Envelopa Office Center v Olomouci.

Kompletní analýzu této firmy naleznete zde.

 

DEKINVEST otevřený podílový fond Beta

Beta je otevřený podílový fond, který na začátku roku 2022 založila a obhospodařuje investiční společnost DEKINVEST. Tento fond vlastní prodejní místa největšího českého hráče na trhu se stavebním materiálem skupině DEK Stavebniny, kterému je pronajímá.

Na konci září vydal dluhopisovou emisi na 1,001 miliardu korun, ve které vyšly čtyřleté dluhopisy s výnosem, který tvoří pohyblivá sazba 6M PRIBOR + fixní marže 2,5 %. K 27.09.2023 by takový výnos odpovídal 9,52 procentům ročně. Dluhopisy mají dobře ošetřená rizika s ručením i kovenanty a celkově jde o hezkou dluhopisovou emisi. S kupní cenou 3 miliony za jeden dluhopis si najde cestu do nejednoho fondu.

Kompletní analýzu této firmy naleznete zde.

 

WOOD & Company SICAV

Pětici zářijových emitentů uzavírá fond WOOD & Co., který vydal dluhopisy pro svůj fond Retail. Prospekt je na dluhopisový program na 1 mld. korun, ve kterém bude stejně jako fond Office nabízet nezajištěné dluhopisy. Společné emisní podmínky ale obsahují závazek držet hodnotu LTV maximálně na 70 %. Na program zatím vyšla jediná emise. V ní se nabízí čtyřleté dluhopisy za 6,5 % ročně při ceně 500 EUR za dluhopis. Peníze budou použity na částečné refinancování dluhů.

Na konci minulého roku vlastnil podfond Retail majetek v hodnotě 2,64 mld. korun, který představoval hlavně tři nemovitosti. Na Praze 8 na sídlišti Bohnice fond vlastní a provozuje obchodní centrum Krakov a na Praze 9 u pražské O2 areny vlastní komplex Harfa, který v sobě zahrnuje obchodní centrum a kancelářskou budovu Harfa Office Park. Tento fond vydal prospekt v září hned dvakrát. Poprvé se týkal podfondu Office. Tento prospekt vyšel v září, ale formálně jsme jej řadili jako srpnový kvůli datu schválení 30.8.

Kompletní analýzu této firmy naleznete zde.

 

Stachonia Investment

Dalším nováčkem na trhu je firma Stachonia Investment. Ta vydává prospekt dluhopisů na emisi v částce 475 milionů korun. Jedná se o českou společnost, která vznikla v prosinci 2022 za účelem vydání dluhopisů na financování developerského projektu Stachonie, který představuje výstavbu 220 bytů v Polsku v obci Zakopane s 27 tisíc obyvateli, která slouží jako významná turistická oblast. Projekt realizuje polská projektová společnost Pewitt. Dluhopisy nebudou zajištěné, emise ale nabízí kovenanty, z nichž nejdůležitější je omezení zadluženosti a účelové využití výtěžku.

I této firmě budeme věnovat samostatný článek.