Saunia a její nové finanční výsledky

Není to tak dávno, co jsme na dluhopisy tohoto českého provozovatele saunových světů psali náš názor. Vlastně se jedná o naši poslední zveřejněnou analýzu. V ní jsme si posteskli, že ač firma vydala nový prospekt, novější informace o finančním zdraví mateřské firmy v něm chybí. Zároveň jsme v ní vyjádřili naději, že účetní data za období končící srpnem 2023 vyjdou stejně jako loni ještě tento měsíc. Což se skutečně stalo, bohužel pro investory to ale není úplně optimistické čtení.

Znovu se opakujeme, že byznys této společnosti patřil k těm nejvíce postihnutým táhlými covidovými lockdowny, které za nepříznivé hospodářské výsledky nesou také svou částečnou vinu. Přesto měla firma problémy již předtím a má je dodnes. Na začátek je ale třeba konstatovat, že některé ukazatele se meziročně skutečně zlepšily. Firma končí své hospodářské období v srpnu (nikoliv v prosinci), proto jsou poslední data za období od srpna 2022 do srpna 2023.

V tomto období už covid opadl a lidé znovu začali ve větším utrácet. Firma díky tomu mohla ve svých saunách přivítat více návštěvníků, kteří jí pozvedli tržby meziročně o celých 76 % na 314 milionů korun. Provozně sice stále skončila ve ztrátě -27 milionů korun, obnovená návštěvnost jí ale dovolila tuto ztrátu meziročně snížit o 48 milionů, tedy o cca 65 %.

Zaujme i fakt, že společnost do svých účetních závěrek zahrnula výsledek hospodaření EBITDA, což není v českém účetnictví běžnou praxí. Zde se dokonce dostala do zisku +19 milionů korun. Tento zisk očištěný o odpisy však nemusí plně odrážet finanční realitu kapitálově náročného byznysu jako je výstavba a provoz nových saunových světů. Odpisy, ačkoliv jsou nepeněžním nákladem, budou nakonec vždy vyžadovat ekvivalent v podobě nových peněžních výdajů. Na rozdíl od odpisů jsou tyto výdaje jen jinak rozložené v čase.

Jakkoliv se firmě podařilo vylepšit jádro svého podnikání, finanční oddělení kráčí opačným směrem. Firmu stále více stahují dolů náklady na financování jejích dluhů, které v čase bobtnají. Ještě v roce 2020 činily nákladové úroky cca 20 milionů korun, v roce 2021 už 27 milionů, předloni 39 milionů a v posledním účetním období již 73 milionů korun. I proto se její finanční ztráta navýšila o 30 milionů na celkem -81 milionů korun. Ve finanční části rozvahy se rovněž nachází chyba v položce Ostatní finanční náklady, která obsahuje celkovou finanční ztrátu namísto cca 19 milionů, které by této položce měly odpovídat.

Vysoké dluhové břemeno této společnosti tak zabránilo, aby mohla celková ztráta za dané období klesnout na nižší číslo než bylo konečných -109 milionů korun, což odpovídá meziročnímu poklesu ztráty pouze o 13 %, navzdory zmíněnému 76% růstu tržeb. Za jiné situace by se přitom u firmy s vysokými fixními náklady jako je tato měl očekávat ještě vyšší procentuální růst zisku (nebo v tomto případě pokles ztráty) než růst tržeb. Saunia tak k srpnu 2023 navýšila svou nashromážděnou ztrátu z předchozích let na -555 milionů korun. Její záporný vlastní kapitál se tím ještě prohloubil, a to z -198 milionů na konci srpna 2022 nově na -308 milionů. A to je třeba zmínit, že 246 milionů leží v ostatních kapitálových fondech jako dodatečné vklady od společníků z minulosti. Bez nich by se vlastní jmění topilo ve ztrátě ještě více.

Celková bilanční suma ovšem i přes vysoké ztráty klesla meziročně jen o 2 miliony na 550 milionů korun. Čistý přírůstek celkových závazků této firmy totiž ve stejném období činil 116 milionů korun, tedy něco přes 16 %. Upsané dluhopisy přitom vzrostly pouze o 18 milionů. Největší přírůstek se odehrál na straně závazků za ovládanými osobami (dcerami), které vzrostly o 93 milionů korun. Meziročně o 23 milionů vzrostly i závazky z obchodních vztahů (stejně jako pohledávky z obchodních vztahů), což dává při růstu tržeb smysl.

Je škoda, že se nám dostal do rukou pouze třístránkový dokument a nikoliv celá výroční zpráva tak jako v předchozích letech, ve které nechyběl výkaz peněžních toků a příloha k účetní závěrce. Nová účetní data jsou ke dni psaní tohoto článku zatím dostupná pouze na webových stránkách, tak snad se v obchodním rejstříku brzy objeví kompletní výročka. Zrovna cash flow je u této firmy mimořádně podstatné, protože dle poslední výroční zprávy k srpnu 2022 měla firma záporné provozní CF mimo jiné i kvůli covidovým lockdownům (troufáme si ale tvrdit, že přetrvalo i do dalšího roku, minimálně před změnami pracovního kapitálu), a záporné investiční CF kvůli nákupu nového dlouhodobého majetku. Obě ve výši desítek milionů. Naopak obdržela 200 milionů korun jako čistý přírůstek nových dluhů.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *