Bondshow: CZECHOSLOVAK GROUP (CSG)

CZECHOSLOVAK GROUP (dále jen CSG) je globálně působící průmyslově-technologický holding skládající se z více než 100 převážně českých a slovenských firem. Ty podnikají převážně v těchto čtyřech oborech:

  • automobilový průmysl
  • letectví
  • železniční průmysl
  • obranný a bezpečnostní průmysl

 

Popis skupiny a její ekonomika:

Na konci loňského roku činil celkový majetek skupiny CSG 60,1 mld. korun, z toho 44,3 mld. korun byly dluhy. Míra konsolidovaného zadlužení tedy cca 74 %. Závazky z dluhopisů činily 4,6 mld. korun. Bilanční suma se meziročně zvýšila o 32,7 mld. korun, tedy asi o 120 %. Za tímto znatelným růstem je především nárůst dluhů o 21 miliard, růst nekontrolních podílů ve vlastním kapitálu o skoro 4 miliardy a vykázání zisku běžného období ve výši necelé 3 miliardy.

Skupina CSG má za sebou nejúspěšnější rok v historii. Celkové konsolidované tržby dosáhly necelých 25 mld. korun, což představuje meziročně nárůst o 46 %. Díky tomu se v loňském roce umístila v žebříčku „Czech Top 100“ jako 40. největší česká firma podle výše tržeb.[1]  Zdaleka největší podíl na konsolidovaných tržbách (54 %) měla olomoucká společnost EXCALIBUR ARMY, výrobce vozidel pro civilní i armádní klientelu, která loni utržila 13,5 miliardy korun. Tato firma začala psát historii skupiny CSG, když v roce 1995 vznikla jako první společnost a celý holding až do roku 2016 nesl její jméno. Kromě výroby vozidel se věnuje i opravám vozidel, jejich modernizaci a dalším servisním službám. V současnosti má zákazníky po celém světě. Firma loni dosáhla na zisk EBITDA ve výši 2,045 mld. korun. Kladného hospodářského výsledku dosáhla většina firem ve skupině.

Dalších 7,5 miliard na konsolidovaných tržbách (30 %) realizovala asi nejznámější společnost skupiny CSG, kopřivnická společnost TATRA TRUCKS. Jde o třetí nejstarší automobilku na celém světě (1897) a zároveň o největšího výrobce nákladních a užitkových vozidel v Česku. Skupina CSG ji do svého portfolia nabyla v roce 2013 v konkurzní dražbě, s cílem ji restrukturalizovat a opět přeměnit v úspěšný byznys, což se jí podařilo. Ve společnosti drží 65% podíl (zbytek vlastní PROMET GROUP podnikatele Reného Matery). V minulém roce Tatra opět zvýšila výrobu i prodeje a tržby byly o deset procent vyšší než plánováno, přičemž růst má i v tomto roce. EBITDA této firmy dosáhla loni na 501 milionů korun. Dohromady se tak obě firmy (EXCALIBUR ARMY a TATRA) podílely na konsolidované EBITDĚ v celkové výši 5,6 mld. korun 45 procenty. Konsolidovaný provozní zisk skupiny CSG pak činil +3,99 mld. korun. Zisková byla firma i ve finanční části, kde konsolidovaný finanční zisk dosáhl +216 milionů korun. Zisk před zdaněním celkem dosáhl na +4,47 mld. korun.

V roce 2022 skupina CSG zrealizovala svůj zatím nejvýznamnější investiční projekt, když si za více než 12 mld. korun koupila 70% podíl v italské společnost Fiocchi, jednoho z největších a nejstarších výrobců munice na světě s výrobou v Itálii, Velké Británii a USA. Podíl odkoupila od tamní italské investiční skupiny Charme Capital Partners. Na výsledky CSG za rok 2022 měla ale tato akvizice relativně nízký vliv, protože byla vypořádána až na konci listopadu a pouze malá část loňských výsledků Fiocchi se tak konsolidovala do výsledků holdingu. Pokud by firma konsolidovala kompletní výsledky Fiocchi za celý rok, tak by konsolidované tržby vypočtené podle prospektu činily kolem 33 mld. korun, provozní zisk by se dostal na 5,5 mld. korun a EBITDA na okolo 7,2 mld. korun, tedy byla by asi o 1,6 mld korun vyšší než ve skutečnosti. Jsou to ale jen teoretická čísla pro představu velikosti té akvizice.

Kromě zmíněných hlavních oborů působí CSG v menší míře i v dalších sektorech. Vyrábí například luxusní hodinky značky PRIM prostřednictvím společnosti ELTON hodinářská. Vlastní také pražskou reprodukční kliniku Prague Fertility Center. CSG zároveň klade stále silnější důraz na aktivity v oblasti ESG, konkrétně především na zelenou energetiku. V letošním roce koupila 20% podíl ve francouzské akciové společnosti Gaussin, která vyrábí samořiditelné dopravní systémy s elektrickým pohonem čerpající energii z vodíkových článků či lithium-iontových baterií. Automobilka TATRA TRUCKS pak vyvíjí hned několik variant alternativních pohonů těžkého terénního vozidla. Ve všech společnostech se realizují postupně energetické úspory a opatření k redukci odpadu. CSG se rovněž angažuje v podpoře kultury, sportu, vzdělávání či zdravotnictví. Významná je například podpora výzkumu léků proti akutní leukémii v pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze.

Většina akvizic CSG se týká segmentu malých a středních podniků. V některých případech se jedná o tzv. distresová aktiva, tedy firmy ve finančních a odbytových problémech, které se holding snaží postavit na nohy a vrátit jim prosperitu. Příkladem z této kategorie je úspěšná restrukturalizace právě automobilky Tatra. V roce 2016 koupila na restrukturalizaci například také výrobu automobilky AVIA, která byla několik let předtím na hraně krachu.

Skupina v loňském roce prudce rostla ve všech pilířích svého podnikání, tedy v automotive, aerospace, obranném průmyslu a železničním průmyslu. Loni ji v byznysu „pomohla“ také válka na Ukrajině, která zvýšila zájem o vojenský materiál a CSG díky tomu registrovala nárůst poptávky po munici i pozemní technice. Produkce je nyní vyprodána na několik let dopředu a firmy investují miliardy korun do výstavby nových hal, výrobních linek a instalace výrobních technologií v celkové hodnotě 6 miliard korun. Expanzi chce mimo jiné financovat právě i dluhopisy. Je s ní zároveň spojen vznik stovek nových pracovních míst. Na konci minulého roku zaměstnávaly firmy kolem CSG přes 5 tisíc lidí. Co se cash flow za loňský rok týče, firma měla kladné provozní CF ve výši +7,2 mld. korun, kladné finanční CF ve výši +10,4 mld korun (nové přijaté půjčky) a záporné investiční CF ve výši -14,3 mld. korun (z velké části tvořeno nákupem podílu ve Fiocchi).

 

Vybrané finanční ukazatele CSG:

 

Jak bylo již zmíněno, historie holdingu sahá do 90. let. CSG se vyvinul postupně z podnikání jeho zakladatele Jaroslava Strnada. Ten v 90. letech začínal jako obchodník s kovovým šrotem. Později přišel na to, že by si víc vydělal z náhradních dílů, které lze z použité techniky vytěžit. Za tím účelem vznikla v roce 1995 právě společnost EXCALIBUR ARMY, která se stala jádrem vznikajícího holdingu. Ta postupně začala nepotřebnou vojenskou techniku dlouhodobě skladovat za účelem dalšího obchodování.

CSG je dle Forbesu považována za jednu z nejvýznamnějších rodinných firem v České republice. V roce 2018 převedl Jaroslav Strnad vlastnictví skupiny na syna Michala Strnada. Ten do otcovy firmy nastoupil v roce 2011 a již několik let před získáním vlastnictví sbíral zkušenosti jako generální ředitel celé skupiny. Generační výměnu Strnadovi oficiálně zdůvodnili tak, že „kdo řídí, ten vlastní“. Dalším důvodem bylo, že Jaroslav Strnad se začal věnovat novému projektu: budování oddělené a na CSG nezávislé skupiny CE Industries, která ovládla některé společnosti z krachujícího holdingu Vítkovice.

Podle spekulací některých médií mohla být důvodem jeho odchodu i skutečnost, že jméno Jaroslava Strnada je spojeno s některými kontroverzními kauzami, kvůli kterým mohly být ohrožené bezpečnostní prověrky některých firem CSG. Jednou z nich bylo například podezření, že společnost EXCALIBUR ARMY skladovala v muničním skladu ve Vrběticích mezinárodně zakázanou munici (tato kauza nijak nesouvisí s výbuchy v tomto muničním skladu, které se týkaly objektů pronajatých společností IMEX Group). Soud ale firmu zprostil obžaloby s tím, že se o zakázanou munici nejednalo a případ je dnes pravomocně ukončen. Za kontroverzní lze považovat i jeho politickou napojenost na exprezidenta Miloše Zemana, kterému v roce 2018 během prvního kola prezidentské kampaně přispěla dceřiná společnost DAKO CZ na kampaň 2 miliony korun, tedy asi dvě třetiny naspořených peněz jeho tehdejšího transparentního účtu. V roce 2018 udělil prezident Miloš Zeman zakladateli skupiny CSG Jaroslavu Strnadovi vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

V roce 2014 vznikla holdingová struktura, která nesla zpočátku název EXCALIBUR GROUP. V roce 2016 se skupina přejmenovala na CZECHOSLOVAK GROUP a výrazně expandovala. Nový název údajně lépe vystihoval teritoriální rozměr skupiny a zároveň na exportních trzích symbolizoval návaznost na značku MADE IN CZECHOSLOVAKIA. Strnad společnost CSG vlastní přes firmu CSG FIN.

Kompletní organizační schéma je kvůli vysokému počtu firem v holdingu poměrně obsáhlé, proto ho přikládáme pouze formou odkazu.

 

Dluhopisy:

V červnu 2023 si CSG nechala Českou národní bankou schválit prospekt na novou emisi dluhopisů. Jedná se o čtvrtou prospektovanou emisi dluhopisů této skupiny. V ní vydala dluhopisy za tři miliardy korun s možností navýšení až na pět miliard korun. Jak již bylo zmíněno, dluhopisy chce financovat svůj další růst v podobě nejen nových akvizic ale i rozšíření výroby ve svých stávajících společnostech.

Emise se nabízela veřejně od 5. do 23. června 2023 a slavila velký úspěch. Díky silné poptávce investorů se rychle upsal původní objem ve výši 3 miliard korun a došlo k navýšení na 4,5 miliardy. Objem této emise tak více než dvojnásobně překročil objem emise z roku 2021 ve výši 2 miliardy korun. [2] Jeden dluhopis se prodával za 10 tisíc korun., cílil tak na drobné střadatele. V rámci emisních podmínek byla zároveň pro držitele dluhopisů z předchozí emise splatné příští rok (CZ0003523151) možnost jejich výměny za dluhopisy z nové emise. Celkem se takto vyměnili bondy v objemu 703 milionů korun. Předchozí emisi splatnou napřesrok tak díky tomu firma takto zčásti refinancovala. Odkaz na výsledky veřejné nabídky přikládáme zde.

Parametry nové emise:

ISIN Datum emise Výnos (p.a.) Objem Datum splatnosti
CZ0003550808 4. 7. 2023 8,00 % 3 mld. Kč (navýšeno na 4,5 mld.) 4. 7. 2028

 

Výnos ve výši 8 % p.a. se bude vyplácet dvakrát do roka, vždy k 4. 1. a 4. 7. První platba proběhne 4. 1. 2024. Dluhopisy byly také přijaty k obchodování na burze.

Na přípravě emise spolupracovala celá řada významných institucí. Koordinátorem nabídky dluhopisů jsou Česká spořitelna a J&T Banka. Vedoucími spolumanažery emise jsou vedle České spořitelny a J&T Banky též Komerční banka a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. Celková částka jejich provize za upsání/výměnu dluhopisů nemá podle prospektu přesáhnout 1,70 % z celkové upsané jmenovité hodnoty bondů. Celkové náklady včetně přípravy emise by pak neměly přesáhnout 1,90 % celkové jmenovité hodnoty vydaných dluhopisů.

Pro investora je také důležité, v jaké bance si dluhopisy zakoupí. Česká spořitelna si za nákup účtuje poplatek ve výši 0,25 % z jmenovité hodnoty dluhopisu, zatímco J&T BANKA si účtuje 0,15 % a Komerční banka 0,10 % (případně jen 0,05 % při vyšším objemu nákupu). S nákupem jsou ale spojeny i další poplatky, které se také liší banka od banky.

Dluhopisy jsou nezajištěné. Jsou ale opatřeny těmito kovenanty:

  1. omezení možnosti zajistit budoucí dluhy
  2. zákaz dalšího zadlužení – ukazatel konsolidovaného zadlužení skupiny (kons. čistá zadluženost / upravená EBITDA[3]) nepřekročí 3,50. EBITDA je upravena tak, aby byla v praxi o něco vyšší než standardní neupravená EBITDA. Díky této úpravě EBITDY tak může být celkové konsolidované zadlužení o něco vyšší, než při standardním výpočtu EBITDY.
  3. omezení transakcí – emitent neuzavře se svou dceřinou nebo ovládající osobou žádnou transakci jinak než za podmínek obvyklých v obchodním styku
  4. omezené nakládání s majetkem – emitent i významné dceřiné společnosti (=jejichž podíl na EBITDA skupiny převyšuje podle posledních konsolidovaných účetních výkazů 10 %) mají omezenou možnost zcizování majetku v hodnotě přes 100 milionů
  5. omezení výplat – emitent neprovede žádnou výplaty na zisku ani na vlastním kapitálu nebo umoření podřízených dluhů, pokud by porušil kovenant č. 2. Omezení se nevztahuje na transakce bez vlivu na hotovost, např. zápočet dividendy proti pohledávce vůči akcionáři apod.
  6. účelové použití výnosů z emise – čistý výtěžek firma použije na:
  • splacení části jistiny u dluhopisů splatných příští rok (emise CZ0003523151), které nebyly vyměněny za nové dluhopisy
  • refinancování vybraných stávajících úvěrů
  • vnitropodnikové financování
  • akvizice společností podnikajících mimo oblast zbrojní a vojenské techniky
  1. informační povinnosti – emitent má povinnost uveřejnit:
  • výroční zprávy a auditované roční konsolidované účetní závěrky
  • pololetní zprávy a pololetní neauditované konsolidované účetní závěrky
  • informaci o hodnotách konsolidovaného čistého poměru zadluženosti

Co se ekonomiky samotného emitenta týče, jde o holdingovou společnost, která měla dle individuální účetní závěrky na konci 2022 bilanční sumu 16 mld. korun, z toho 8,6 miliard představovaly podíly v dcerách. Individuální dluhy na konci 2022 činily 11,4 mld. korun, ale k 31. dubnu 2023 už pouze 5,6 mld. korun. Byly tvořeny zejména nesplacenými jistinami minulých dluhopisů, revolvingovým úvěrem od MONETA Money Bank (ve výši již načerpaného úvěrového limitu 40 milionů EUR) splatným 2028 a investičním úvěrem od Banka CREDITAS (ve výši úvěrového rámce 440 milionů korun, do června v načerpané výši 134 milionů) se splatností 2023. Míra individuálního zadlužení na aktivech byla na konci 2022 cca 70 %.

 

Předešlé dluhopisy:

Emitent v minulosti vydal tři prospektované emise. První emise v objemu 1,5 mld. korun z roku 2016 splatná v roce 2021 (CZ0003515405) byla již splacena. V letech 2019 a 2021 přidal další dvě. Vydal také dvě soukromé emise denominované v eurech (CZ0003534174 a CZ0003546780).

 

ISIN Nesplacený objem (k 31.04.23) Splatnost Výnos (p.a.)
CZ0003523151 1 999 800 000 Kč 01.11.2024 6M PRIBOR + marže 3,25 %
CZ0003532681 2 000 000 000 Kč 01.07.2026 6M PRIBOR + 3,25%
CZ0003534174 15 000 000 EUR 17.09.2026 EURIBOR + 3,7 %
CZ0003546780 15 000 000 EUR 30.06.2027 6M EURIBOR + 3,5 %

 

Závěr:

Jedná se o dluhopisy, které splňují všechny předpoklady kvalitního dluhopisu – firma má dlouhou a úspěšnou historii, odpovídající zdravou ekonomiku a ošetřená rizika pro investory. Při fixním výnosu 8 % na pět let nás silný zájem investorů vůbec nepřekvapuje.

 

 

 

 

[1] https://www.czechtop100.cz/cs/aktualne/detail/czech-top-100-jiz-po-devetadvacate-11424

[2] https://czechoslovakgroup.cz/novinka-emise-dluhopisu-csg

[3] podrobněji definována v prospektu na str. 37 a 113